Od procesu palenia kawy zależy pełnia jej smaku. W trakcie wypalania wewnątrz ziaren dochodzi do różnych procesów chemicznych, aby ostatecznie wydobyć z nich najlepszy aromat. W zależności od profilu palenia, można uzyskać różne nuty smakowe.
- Jasny profil palenia – ziarna wypalane na kolor jasnobrązowy, posiadają w sobie wysoką kwasowość. Większość cukrów zawartych w kawie nie zdąży jeszcze skarmelizować, dlatego ten profil palenia doskonale sprawdza się wśród kaw afrykańskich – zachowane są dzięki temu ich owocowe, cytrusowe aromaty.
- Średni profil palenia – jest najbardziej popularnym obecnie profilem wypalania ziaren kawy, dlatego, że pozwala zachować balans pomiędzy kwasowością kawy a lekką goryczką, która zaczyna pojawiać się w kawie przy wyższej temperaturze palenia.
- Ciemny profil palenia – powierzchnia ziaren staje się oleista, mają one ciemnobrązowy kolor i intensywny smak, wysoka goryczka. Charakterystyczna metoda palenia wśród Włochów. Traci popularność na korzyść jaśniej palonych kaw, pozwalających na zachowanie charakterystycznych dla poszczególnych ziaren nut smakowych.
Kawa jednorodna (Single) – oznacza kawę wypalaną z jednego gatunku, odmiany kawy, pochodzącej z jednego regionu, niewielkiego obszaru geograficznego, a nawet z jednej plantacji. Kawa pochodząca z tej samej plantacji jest bardziej powtarzalna, niż zbierana z całego regionu i eksportowana, dlatego uznaje się ją za kawę wyższej jakości.
Mieszanka (Blend) – oznacza mieszankę kaw z różnych regionów, a nawet różnych gatunków. Blendem może być mieszanka kilku Arabik lub Arabiki z Robustą. Una Palona posiada autorskie mieszanki kaw, a proporcje ziaren w składzie starannie komponowanych mieszanek utrzymywane są w tajemnicy.
Body – tzw. cielistość kawy. Jest nim odczucie powstające na języku i w jamie ustnej podczas picia naparu. Można je nazwać również konsystencją naparu kawy, gdyż jest subiektywnym wrażeniem lepkości i pełności, jaka pozostaje na języku po jej wypiciu.