UnaPalona

Kawa Arabika

ARABIKA - jest jednym z dwóch najpopularniejszych gatunków kawowca. Jej produkcja stanowi 70 % upraw kawy na świecie, drugie miejsce należy do gatunku Robusta. Uprawa kawy wymaga odpowiednich warunków klimatycznych, a optymalny klimat zależy od gatunku rośliny.

Arabika rośnie na wysokości powyżej 800 m. n.p.m., niektóre pola wytępują nawet na wysokości 2000 m. n.p.m. Jest ona uznawana za bardziej szlachetną kawę, gdyż jest bardziej wrażliwa w uprawie niż Robusta. Krzewy Arabiki mają również dłuższy okres wegetacji, lubią dużą wilgotność, temperaturę 15-24 st. C, są mniej odporne na szkodniki oraz drobnoustroje chorobotwórcze. Te czynniki sprawiają, że Arabika jest droższa od Robusty. Ponadto od swojej koleżanki różni się smakiem, wielkością i kształtem ziaren, a także zawartością kofeiny. Jej ziarna posiadają 60% więcej olejków zapachowych niż Robusta, są subtelne w smaku, bardziej wyczuwalna jest ich kwasowość, zawartości kofeiny wynosi 1-1,5 %.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów